Korjaamokeskustelun ABC

Lyhenteet

KäsitteetLyhenteet

ABS

ABS (Anti-lock braking system) on järjestelmä, joka estää ajoneuvon pyöriä lukkiutumasta voimakkaassa jarrutuksessa. ABS-jarruista on apua myös tilanteessa, jolloin toinen ajourista on jäinen ja toinen on sula. Vanhemmissa autoissa, joissa ABS-järjestelmää ei ole, rengas lukkiutuu voimakkaassa jarrutuksessa.

BAS

BAS (Brake Assist System) on niin sanottu jarruassistentti, joka tunnistaa hätäjarrutuksen ja lisää jarruvoimaa, jolloin auto pysähtyy lyhyemmällä matkalla.

eCall

eCall on ajoneuvojen automaattinen ja manuaalinen hätäviestipalvelu. Palvelua käyttävä auto ottaa onnettomuuteen jouduttuaan automaattisesti yhteyden lähimpään hätäkeskukseen ja ilmoittaa onnettomuuspaikan ja ajoneuvon tyypin. Samalla avautuu myös puheyhteys auton ja hätäkeskuksen välille. Palvelu yleistyy Euroopassa lakisääteisesti vuodesta 2018 alkaen.

ESC

ESC, ajonvakautusjärjestelmä tai ajovakauden hallintajärjestelmä (Electronic Stability Control) on ajoneuvoissa oleva järjestelmä, joka korjaa kuljettajan tekemiä ohjausvirheitä elektroniikan ja fysiikan lakien puitteissa. Tyypillisiä ohjausvirheitä ovat esimerkiksi liian suuri tilannenopeus tai auton lähteminen heittelehtimään. Järjestelmä on yleensä kytketty luistonestojärjestelmään ja ABS-järjestelmään. ESC:n puuttuminen kuljettaminen ajamiseen näkyy kojelaudassa vilkkuvana merkkivalona ja jarruista kuuluvana rutinana;

OBD

OBD (On-Board Diagnostics) on termi, jolla tarkoitetaan ajoneuvon itsediagnostiikka- ja raportointiominaisuuksia. OBD-järjestelmä tarjoaa ajoneuvon omistajalle ja korjaajalle pääsyn sen oman ajoneuvotietokoneen tallentamiin tietoihin.