Lainsäädäntö
EU-KOMISSIO KULUTTAJAN ASIALLA
Laaja varaosien saatavuus ja vaihtoehtoiset huoltopalvelut tarjoavat kuluttajille merkittäviä etuja erityisesti siksi, että autonvalmistajan myymien tai jälleenmyymien varaosien ja vaihtoehtoisten varaosien välillä on usein suuria hintaeroja.
Ryhmäpoikkeusasetus
EU-komissio antoi huhtikuussa 2023 asetuksen moottoriajoneuvoalan ryhmäpoikkeusasetuksen voimassaolon jatkamisesta 31. toukokuuta 2028 saakka sekä tiedonannon täydentävien suuntalinjojen muuttamisesta.
Säädöspaketti koskee ajoneuvokaupan jälkimarkkinassa tapahtuvaa varaosajakelua ja autonhuoltoa. Näitä sovelletaan yhdessä yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen kanssa.
Viimeisin arviointi moottoriajoneuvoja koskevan ryhmäpoikkeusasetuksen (EU) No 461/2010 soveltamisesta valmistui toukokuussa 2021 ja todettiin, että se osoittautunut kaiken kaikkiaan asianmukaiseksi ja erilaisiin tilanteisiin soveltuvaksi.
Asetuksen keskeiset vaatimukset
Auton valmistaja ei saa rajoittaa takuun voimassaoloa, vaikka autoa korjataan / huolletaan muun merkkisillä osilla tai muualla kuin valtuutetussa merkkikorjaamossa. Tämä koskee sekä lainmukaista virhevastuuta että vapaaehtoista valmistajan, maahantuojan tai myyjän takuuta.
Edellytys on, että käytettävien osien tulee olla laadultaan alkuperäistä vastaavia. Suoraan takuuvelvoitteista aiheutuvat korjausvastuut, jotka johtuvat valmistajasta, voidaan edellyttää tehtäväksi valtuutetussa korjaamossa. Ajoneuvoa ja sen huoltotyökaluja koskeva tekninen informaatio on annettava kaikille autokorjaamoille.
Säädöspaketin luonne ja seuraukset
Nyt voimassa olevaa säädöspakettia luonnehditaan aikaisempia tiukemmaksi ja selväsanaisemmaksi. Se velvoittaa kansallisia kilpailuviranomaisia ja tuomioistuimia helpottaen niiden työtä ja tilannearviointia. Kilpailu- ja kuluttajavirasto valvoo toimeenpanoa Suomessa.
EU-komissio arvioi kilpailupelisääntöjen alentavan oleellisesti ajoneuvojen sinänsä suuria huolto- ja korjauskustannuksia. Niidenhän on arvioitu olevan jopa 40 prosenttia auton elinkaaren aikaisista kokonaiskuluista.
Mitä tapahtuu seuraavaksi
Komissio käynnisti jälleen 18. tammikuuta 2024 moottoriajoneuvojen ryhmäpoikkeusasetuksen arvioinnin, jonka tarkoituksena on kerätä tietoa ja näyttöä moottoriajoneuvojen ryhmäpoikkeusasetuksen toimivuudesta ja siihen liittyvistä suuntalinjoista ja arvioida, missä määrin ne ovat edelleen tarkoituksenmukaisia alan nykyinen kilpailutilanne huomioon ottaen. Aiemmassa arvioinnissa todettiin erityisesti, että moottoriajoneuvomarkkinat kehittyvät tulevina vuosina erityisesti ajoneuvojen digitalisoinnin vuoksi.
Arvioinnin on tarkoitus valmistua vuoden 2026 aikana ennen kuin EU-Komissio päättää moottoriajoneuvojen ryhmäpoikkeusasetuksen jatkosta ja siihen mahdollisesti tehtävistä muutoksista.
Miksi tämä on tärkeää?
Yksi komission tavoitteista moottoriajoneuvoalan kilpailupolitiikassa on turvata varaosien valmistajien pääsy moottoriajoneuvojen myynnin jälkeisille markkinoille ja varmistaa näin, että kilpailevia varaosamerkkejä on sekä monimerkkikorjaamoiden että valtuutettujen korjaamoiden ja varaosien tukkumyyjien saatavilla.
Tällaisten varaosien saatavuus tarjoaa kuluttajille merkittäviä etuja erityisesti siksi, että autonvalmistajan myymien tai jälleenmyymien varaosien ja vaihtoehtoisten varaosien välillä on usein suuria hintaeroja.